Thursday, March 31, 2011

kalau la aku kaya



masalah2 datang bergolek macam itu sahaja
aku tak mahu pon korang. nape la korang datang...='(


MASALAH aku adalah berkaitan dengan $$$$$$
duit dalam BANK ISLAM aku menunjukkan angka yang da merosot...='(
makin lama makin merosot...


kalau la aku ader SUGARDADDY

(datuk Siti jangan mara ek, aku sebenarnyer nak letak pic lagi romantik aku dengan dato' K. tapi takut la abe beautifulnara, ohbulan, mediamalaya, cari dan sebagainyer masukkan aku dalam blog dierong. abisla umah tangga madu aku tu, aku tak suka tengok madu aku sedeh)

mesti senang hidup aku nie
tak payah susah2 pikir pasal duit
nak shopping senang, nak belajar senang
aku akan appy je sekiranya masalah utama aku nie dapat diselesaikan

wahai korang2 yang baca blog ini
korang x setuju ke dengan aku???
korang x rasa ke duit boleh selesaikan banyak masalah??
aku setuju je kalau orang2 kat luar kata "duit x menjamin kebahagian, duit tak mampu beli cinta" ye2 memang itu betol
tapikan....korang pernah tak terfikir yang kita hidup nie perlulkan duit.
duit bukan segalanya2 nyer tapi korang nak "SURVIVE" perlukan duit tau.
ayat poyos je kater duit TAK PENTING tp conferm aku rase orang yang cakap macam tu pon dalam hati dier mengakui duit amat2 la diperlukan


p/s: gunakan la duit korang kejalan yang betul. jangan gunekaan duit tok menyesatkan diri sendiri. kalau korang rasa duit korang terlampau banyak pegi la derma x pon aku sedia menerima duit dari korang 2. =)


Saturday, March 26, 2011

Melayu tegar

agak2 korang apa sebenarnyer yang nak aku post kali ini ek???
banyak bende boleh kaitkan dengan topic "MELAYU". selalu aku n kawan2 aku gune ayat "jangan jadi janji MELAYU". nie memang ayat agak popular antara aku dan kawan2 (kawan matriks + fisio). ayat ini adalah merujuk kepada tepati masa. maksudnyer jangan lewat la. kalau korang da janji pukul 8. must be sharp 8 0'clock terpacak kat tempat yg di janjikan. klu lewat 5-10 minutes kire ok lagi la. tapi >20 minutes aku da naik angin da.

puffff....puffff...

ok la sebenarnyer nak cite pasal aku nie peminat lagu2 melayu. muahahah...jangan gelak. dosa...=(
sebab aku sangat2 suka dengar radio HOTFM. favorite aku mestila fafau!!! kalu naik kete je aku mesti bukak radio. kalau x bukak radio bukan namanyer tieqa!!!
kalau da bukak pon hotfm. mesti la lagu melayu aku dengar. huhuhuh...aku x kisah pon apa korang nak cakap pasal aku. bagi aku lagu2 melayu ni lirik2 die senang nak difahami.

kalau da senang difahami mesti la senang untuk aku ikuti untuk menyanyi sekali. btol x??? tapi jangan la buat andaian yg waktu SPM dlu BM aku A1. sebab semuanyer hanya dusta belaka. ='(((..aku hanya suke nyanyi + dengar lagu melayu. bukan suka belajar bahasa Malaysia (fail bab2 bende2 puitis + pantun2 + sajak).

sekarang nie lagu2 melayu aku selalu dengar adalah dari aizat (perpisahan ini) + abe anuar zain ( sedetik lebih) + hafiz (awan nano). hebat x semuanyer laki. apakah maksudnyer 2????
kesimpulannyer aku nak tekankan kat cni yg aku mmg minat lagu2 melayu. actually klu penyanyi dier melayu nanyi lagu omputeh pon aku masih terima. janji x lari konsep "MELAYU". so kt bawah nie ader sedikit video yg terkini. skrng nie fabulate aku. enjoiceee...


video


video

Sunday, March 20, 2011

stupid question get a stupid answer

soalan2 "bernas" selalu ditanya kepada kiter kan. tak tahu la sama ada korang perasan ke tak. tapi for sure kadang2 soalan ke"melayuan" macam nie kadang2 buat aku agak angin la. angin dalam hati tau bukan angin yang selalu korang buat tyme sakit perut tu,. NO NO NO...

korang perasan tak, kiter nie orang melayu agak "MESRA" alam sikit. nampak orang yang kiter kenal je mula la nak tanyer soalan cepu emas masing2. dalam kepala otak or secara saintifiknye "brain" tak payah susah2 nak pikir soalan apa sebab soalan kiter akan dikeluarkan secara "SPONTAN". soalan boleh kluar sendiri tanpa pelu kita berkerah untuk berfikir. situasi2 nie bukan terjadi kat kampung2 je malah boleh juga terjadi dekat bandar2 canggih seperti KL nie.

ok sekarang nie aku nak korang "FOCUS" and baca dengan teliti ayat2 manis dari golongan2 kiter nie. sama ada korang perasan or tidak.

situasi 1
Anda berada di stesen bas dan rakan anda ternampak
Rakan: Tunggu bas ke per
Anda: Taklah aku tengah tunggu helikopter, lambat plak ari nie ye

situasi 2
Anda sedang menulis surat dan rakan anda menegur
Rakan: Aik? tulis surat nampak?
Anda: Oh ye ke? aku tak prasan ah... tangan aku bergerak sendiri

situasi 3
Anda sedang makan nasik dan rakan tegur
Rakan: Makan nasi ke?
Anda: Eh tak la, Kan aku tengah minum teh ais nie!

situsi 4
Anda baru pulang dari kerja dan jiran anda bertanyer
Jiran: Baru balik dari kerja?
Anda: Taklah, saya dari rumah, nak pi kerjer lah nie... opis saya dah pindah kat rumah..dan rumah saya dah pindah pat opis

situsi 5 (situsi pasangan yg nk break da)
Lelaki : Awak mengingatkan saya tentang laut..
Perempuan : Kenapa? sebab saya liar,romantik dan menghairahkan..
Lelaki :
Tak.. Sebab awak buat saya loya..

situsi 6
Pelayan : Encik nak kopi hitam (black coffee) ???
Pelanggan:
Warna lain ada tak?

kesimpulannyer: tolong la jangan tanyer soalan yg menunjukkan korang nie sgt "PANDAI" + "PERAMAH"




Sunday, March 13, 2011

keberanian itu tiba2 datang

selepas aku disoal oleh salah salu lecturer aku masa main game truth SAJE!!! xde DARE pon!! tros keberanian aku tibe2 muncul...selame ini rahsia aku, aku simpan rapi saje..aku x bgtau sape2...even not my close fwen...ok ikuti dialog aku bersama lecturer aku waktu botol i2 terarah kepada aku...

lecturer : L
aku : A

L: saya ader soalan kepada awak. awak ader bf (boipen) x?
A: smbil tgk2 orng sekeliling (dalam hati aku berkata2..cakap la single) "saya x tau la encik"
L: awak dengan dier tgh stage ke berapa?? (1, 2 or 3..ikotkan kate2 n pemikiran lecturer aku)
A: sye pon x tau la encik,
L: kirenyer awak nie selalu berhubung la (ini nk sahihkan aku d stage keberapa)
A: x jugak encik...

soalan tok aku berhenti setakat i2 sahaja...permainan dditeruskan lagi...
tup2..kena kat aku lagi...

L: bf awak budak UiTM ker?
A: x
L: bpe umo dier?
A: sama baya ngn saya
L: umo awak brapa?
A: 23


i2 la first time aku dok cite tentang laki yg rapat ngn aku...aku x berani nk kater dier BF aku coz kami x pernah citer ape2. berjumpe pon bile perlu. aku nie ader payah skit nk jumpe ngn laki yang aku ader feeling coz cakap terus terang yg aku x suka bermain ngn perasaan. mmg indah tapi agak payah. lagipon dier agak ehem2..so paham2 je la...

knaper dier pilihan aku???
ini kerana dier ade ciri2 laki idaman aku, bak kater kawan aku, laki yg pelu ader tok aku adalah "ego, berpewatakan seperti ustaz, dan mestilah tinggi dr aku"..
jgn tanyer nper aku nk yg ala2 macam ustaz...sebab aku pon x tau naper...bkn la maksd aku yg btol2 ustaz, tapi hal akhirat dier arif...
tpkan mungkin sebab aper aku suke pada die adalah kerana, dier x penah kisah cara aku gelak (ini kerana gelak aku memang peliks even ada kawan2 aku pon rasa malu ngan cara aku gelak.), dier x penah kisah cara aku berpakaian, dier x kisah cerita2 silam aku, dier sgt2 open walaupon dier bergitu, dan yg paling penting dier terima aku seandainyer dan tidak menyakiti hati aku.
tp kn sekiranye dier bukan la jodoh aku, aku terima je. ='(
yela sape la orng mcm 2 nk orng mcm aku nie...setakat nie alhamdulillah kami xde masalah. tp masa depan aku, aku sendiri x tau lagi...moga Allah S.W.T jodohkan aku ngn orng yg baik2.


maafla kawan2...aku x mampu cerita lebih dr ini..aku takut aku menjadi riak..aku hanye mampu senyum jika korang tanyer sama ada aku da ader bf ke x...bukan sombong tetapi takut memakan dr sendr...=P


p/s: aku sentiasa percaya setiap apa yg berlaku pasti ader hikmah nyer...aku berserah pada qada' dan qadar...

Tuesday, March 1, 2011

yeh...got new jiran

nie entry yg sangat2 serius...
so jangan gelakkan aku ek...

aku sewa umah dekat puncak alam
bersama2 3 lagi kawan aku...my bestmate...
hampir setahun jugak la kami dok uma nie (blom setahun ek cos aku cakap HAMPIR) =)
uma kami duduk nie agak seronok la. cukup segala kelengkapan (bagi kami yang bujang trang2 nie)
walaupon tiada kemewahan diumah kami nie tapi cukup kasih sayang (cewwahhh)

ok back 2 my topic...
umah kami nie dikategorikan sebagai uma semi-D
so adalah laman2 kecik sebelah umah kami untuk memisahkan kami dari umah sebelah (ok laman 2 da jadi hutan khatulistiwa)

masa kami baru2 pindah sini, dua2 belah umah kami ada orang
tapi bile masuk sem baru nie...satu2 jiran kami pindah ='(
mula2 chinese sebelah kiri uma kami lepas 2 sebelah kanan lak
yang sebelah kanan nie orng melayu..ulang balik semula MELAYU...
kalau da sama2 bangsa tue tegur2 la...ini x muka macam mati laki je..(nie yang isteri la) laki die ok je tapi cover2 gak coz takut bini marah (yela sebab jiran dier perempuan cantik2 yg duduk, tergugat la bini dier..eeehhheeemmm...kami la 2) =))

tp kami ini di ajar oleh parents kami supaya jangan kacau suami orng..so kami amalkan la yang i2...i2 pon bini dier takut2 gak...
awal2 masa kami pindah 2..kawan aku nie punyala baik dok tegur la jiran sebelah nie..yela takut gak dikata sombong...aleh2 salam kawan aku nie x dijawab!!!
malu la kawan aku...bukan nyer kawan aku tu cakap slow2 agak loud speaker gak la...tp....hampeh..

malas nak serabut citer pasal dieorng nie..baik aku fast forward...
sampai la 1 arie 2 dieorng dah packing2 nak pindah...kami agak terkezut jugak la..tp belagak cooooll...
bile siasat2 rupa2nya, jiran sebelah nie ada masalh ngan tuan uma..ader conflik dsitu...
tak bayar sewa...mcm 2 la bunyinyer...

so umah sebelah kanan + kiri aku mula la kosong
aku syok la coz aku nie jenis x tutup langsir..bagi aku, aku cepat rimas duduk dalam bende yang tertutup nie
so mmg langsir aku x penah tutup (mungkin 2 kot sebab mereka pindah..aku la punca segalanyer)...tp korang jangan la risau, hal2 privacy aku, aku still tau jaga...muahhahaha

tibe2 arie senin yg lepas (arie nie arie khamis)
tup2 kami tengok uma yg selama ini kosong ada penghuni pulak...=)
mmg la sebelom nie kami ader dengar gak cite2 yg jiran baru kami nie jenis BAIK
kami berempat nie terlebih excited nie nk tgk gak btolkan aper yg orng2 cakap...
aleh2 malam selasa 2 kami nmpak mereka...
fuh...isteri dier berpurdah...
alhamdulillah...
tp kesian la kat kami...xle nk bebas mcm dlu lg...
tp bg kes aku...aku nie ske je langar pantang...so ader aku kisah...
aku akan amalkan activity aku macam dlu seperti:

1) melalak malam2 sblom tdo

2) jerit2 ngn toiletmate aku (nie kes gara2 malas nk g bilik kawan aku 2, so kitaorng akan communicate melalui bilik air, bukak pintu dan berborak la..disebabkan jauh kami pon jerit2 la walaupon sekadar berborak..)

3) kluar malam mcm biasa (ini tiada limited ek..nie palng aku suka)

eermm...aku rasa setakat i2 je kot...tp aku sangat2 berharap yg jiran baru nie xde la perangai mcm jiran lama...=)

p/s: nie jiran aku tau bukan jiran kau...