Sunday, August 7, 2011

Chocolate mud cake!!!!!


Yummy!!!

you guys must be crazy searching for the right recipe
so here it goes..
i am honour to share my recipe with you all
the recipe are quite simple but make sure you have all the ingredients!!

INGREDIENTS
For the cake

  • 1 1/2 cawan of plain flour (apa2 jenama pon boleh)
  • 1 cawan of castor sugar
  • 1 sudu of baking powder
  • 1/2 sudu besar of bicarbonate soda
  • 125 g of unsalted butter
  • 1/2 sudu besar of cocoa powder
  • 2 large eggs
  • 2 sudu besar of vanilla extract
  • 1/2 of dark chocolate about 70g (ini nak guna pon boleh, tak mahu pon boleh. selalunyer dah ader cocoa powder tak payah chocolate pon tak apa)
  • 1 cawan air kosong (air paip pon boleh digunakan)
For the top

  • 2 cawan of cream (yang ini guna cecair whipping cream pon boleh)
  • another 1/2 of the dark chocolate. yang lebihan dari buat cake tadi (70g). patah2 kan
  • castor sugar about 2 sudu besar.
cara membuat cake

1. campurkan butter + chocolate + gula + air. kemudian cairkan bahan2 berikut. kaedah yang saya gunakan adalah stim. ini supaya tidaklah hangit jika dibiarkan. kemudian kacau menggunakan whisk @ sudu. tunggu sampai ia benar2 cair.

2. campurkan tepung + baking powder + bicarbonate soda + cocoa powder ke dalam 1 bekas. (lebih baik tapis tepung2 ini supaya tiada ketulan) kacau menggunakan sudu. kemudian masukkan vanilla extract.

3. kemudian masukkan campuran 1 tadi ke dalam campuran 2. kacau adunan tadi sehingga sebati dan tiada gelembung2. barulah dimasukkan 2 biji telur dan dikacau lagi sehingga sebati.

4. sapukan loyang (jika anda menggunakan loyang) dengan butter supaya cake anda tidak melekat bila dah masak nanti

5. masukkan bahan2 num 3 tadi ke dalam loyang. ratakan supaya apabila dah masak cake anda akan kelihatan cantik.

6. masukkan ke dalam oven. sebelum itu, pastikan oven anda sudah dipanaskan terlebih dahulu. gunakan 160'C dan biarkan dalam 45 minit. (suhu ini bergantung kepada oven anda kerana setiap oven berlainan)

topping

1. cairkan chocolate + gula + cream menggunakan kaedah stim juga

2. kacau sehingga ia benar2 cair. dan jika warna tidak begitu memberangsangkan masukkan sedikit cocoa powder untuk warna yang lebih menarik.

biarkan cake tadi sejuk dahulu barulah diletakkan topping.

Dan sekarang anda boleh la jamukan kepada family, rakan2 dan bf/gf anda.

SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Post a Comment